Wat kunnen bedrijven doen
Bedrijven kunnen helpen door één of meerdere bijenkasten te adopteren.
De adoptie is mogelijk via 3 verschillende programma’s. Hieronder wat meer uitleg wat je zoal mag verwachten.
WAT mag JE VERWACHTEN
WIJ VERZORGEN DE BIJEN
Naargelang het programma worden de bijen op Uw stand verzorgd of op onze stand. Als die op Uw stand geplaatst worden, wordt er gekeken naar de toegankelijkheid, voedselaanbod en voedsel variëteit voor de bijen. Bedoeling is om in eerste instantie gezonde bijen te kunnen (be)houden. Een bepaald gedeelte van de honingopbrengst gaat naar de deelnemende partij zoals voorzien in het specifieke programma. Er worden gepersonaliseerde labels aangebracht met de informatie van Uw bedrijf. Naast de wettelijke tekst kunnen er hierover specifieke afspraken gemaakt worden.
Bijen weetjes
Elke honingbij kolonie bestaat uit één koningin (ook moer genoemd), darren (mannetjes) en werksters (onvruchtbare vrouwtjes).
Een kolonie bestaat in de hoogseizoen uit 60.000 à 80.000 bijen.
De werksters leven in de zomer door het harde werken slechts een 6 tal weken. In de winter zijn er er minder taken te vervullen en daardoor leven werksters tot 6 maanden. Hun enige doel is om de kolonie met haar koningin in leven te houden zodat het volgende seizoen de cyclus opnieuw kan starten.
Een moer kan tot 5 jaar lang leven en heeft als enige taak eitjes te leggen. In het hoogseizoen legt ze tot 2000 eitjes per dag.
De doorloopttijd van eitje via stadium van larve tot volwassen werkster is 21 dagen.
Het leven van een werkster is opgedeeld in verschillende stadia : cellen poetsen, verzorgen vande larven, bewaken van de kast, opruimen van de kast, bouwen van bijenwas om cellen te maken en als laatste fase over te gaan naar een “haalbij” . De haalbij verzamelt nectar via haar tong en haar honigmaagn en verzamelt stuifmeel in haar korfjes aan haar poten.
WAT betekent dit in praktijk
REGELMATIGE CONTROLE
Naargelang het seizoen doen wij om de 10 dagen controle van de kasten. Hiervoor komen we ter plaatse voor nazicht en voeren wij eventueel correctieve of preventieve acties uit. Tijdens die controle hebben we steeds een tweede imker pak bij zodat de eventuele geïnteresseerden mee kunnen kijken in de kast. Het blijft ook een leuk kijkmoment voor andere werknemers om van een iets verdere afstand de werkzaamheden te bekijken. Na afspraak kan dit ook voor uw relaties en klanten. Verder voorzien we ook voor uw bedrijf een workshop waar we meer vertellen over de bijen.
Bijen weetjes
Een kolonie groeit exponentieel in een zeer korte periode. De kolonie heeft nood aan stuifmeel en nectar. Ze combineren dit tot “bijenbrood” en dit dient dan als voedsel voor de larven.
Groei betekent ook nood aan extra huisvesting. Daar zorgen de bijen voor door zelf bijenwas aan te maken.We noemen dit “was zweten”. Met deze wasschilfertjes maken ze dan perfecte zeskantige cellen die dienen om ofwel larven groot te brengen of dienen als opslagruimte voor voedsel.
Wanneer het huis te klein wordt voor de kolonie, dan beslissen de bijen zelf dat het tijd wordt om het huis te verlaten. Ze gaan dan ook splitsen en de helft vertrekt en de andere helft blijft achter. Vooraleer de eerste helft vertrekt met de moer, zorgen de bijen dat ze zelf een aantal nieuwe koninginnen maken. Ze verkrijgen deze koninginnen door een aantal larven extra koninginnebrij te geven. Met dat voedsel wordt de larve sterker en groter en vormt op die manier een nieuwe koningin. Wanneer er te veel nieuwe moeren geboren worden , vertrekken die op hun beurt met een gedeelte van de bijen.We noemen dit nazwermen.
Om te vermijden dat de bijen vertrekken, controleert de imker regelmatig de kasten en indien nodig splitst hij zelf de kast zodat de bijen niet wegvliegen.
WAT betekent dit in praktijk
HONING OOGST
Er zijn 2 momenten van oogsten van honing nl. in mei en in juli. Werknemers kunnen dit meebeleven (kleine groep) en op die manier een exceptionele ervaring opdoen.
Een gedeelte van de honing is voor het bedrijf. Jullie kunnen dan beslissen om dit te schenken aan relaties, werknemers of dergelijke. Wij zorgen voor aangepaste labels met Uw logo op de honingpotten.
Bijen weetjes
We weten ondertussen dat de bijen nectar halen uit bloemen. Deze nectar wordt gehaald door de haalbijen die dit doorgeven aan jonge bijen om te stockeren. Het resultaat is “natte honing” en om die te kunnen bewaren voor de winter moet de vochtigheid naar beneden. De bijen gaan hiervoor wapperen met de vleugels om het aanwezige water te verdampen. Wanneer de massa een vochtigheid heeft verkregen tussen de 16% en 18% gaan de bijen die honingcellen verzegelen om zo te kunnen bewaren.
Wanneer de ramen met honing volledig verzegeld zijn gaat de imker die ramen “oogsten” en “slingeren”. De rijpe vloeibare honing loopt dan via 2 zeven in rijpingskuipen die dan dagelijks door de imker geroerd worden. Dat roeren zorgt er voor dat we een fijne kristalstructuur verkrijgen. Dit proces is echt ambachtelijk en de ervaring van de imker zorgt voor het eindresultaat. In onze contreien hebben de mensen graag honing in een subvaste vorm zoals chocopasta. De kunst van de imker is om zodanig te roeren dat we soortgelijk resultaat verkrijgen. Het eindproduct is zuivere ambachtelijke honing die tot 2 jaar bewaard kan worden.
WAT betekent dit in praktijk
INWINTERING
Half augustus wordt het tijd om aan de winter te denken. De honing is voor een gedeelte geoogst door de imker en de resterende hoeveelheid honing is onvoldoende om het volk de winter door te krijgen. Wanneer we die niet bijvoederen zouden de bijen sterven van honger. Om die reden wordt er door de imker vloeibare suikers toegediend die de bijen stockeren in hun cellen en die als voedsel dienen voor de (hopelijk) korte winter. De moer kan ook rusten en stopt met leggen van eitjes om genoeg krachten op te doen om zo het volgende seizoen klaar te zijn.
Bijen weetjes
Wanneer het inwinteren begint, begint ook de tijd voor de imker om materiaal op te ruimen, te herstellen en klaar te maken voor het volgende seizoen. Van zodra het echt koud is, worden ook de overbodige wasramen gesmolten en de bijenwas wordt gerecupereerd. Na een aantal zuiveringen verkrijgen we op die manier zuivere bijenwas die we dan gebruiken om waswafels te gieten als startpunt voor de bijen.
Zuivere bijenwas wordt ook gebruikt voor het maken van kaarsen, of het smeren van de assen van onze windmolens. Zo wordt de ene ambachtelijke kennis gebruikt om een andere ambachtelijke ervaring ten dienste te zijn.
WAT betekent dit in praktijk
BIJEN WAARDE
Meer dan 80% van de bloeiende planten wereldwijd zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuivende insecten. Het is vooral de orde van de vliesvleugeligen (bijen, ..) die in verband worden gebracht met bestuiving van landbouwgewassen. In België leven naar schatting ongeveer 350 soorten (solitaire) bijen en hommels alsook de honingbij die als gedomesticeerde soort gehouden wordt voor bestuiving en honingproductie. In 2003, verscheen onder leiding van professor Frans Jacobs (UGent) een studie over de economische waarde van de honingbij. Zij schatten toen de waarde van de honingbijen op 472 miljoen dollar per jaar in België, inclusief de productiewaarde van verkochte bijenproducten zoals honing, propolis enzovoort.Een nieuwe methode van berekening (Onderzoekers van onder meer de Université de Liège in Gembloux en de Université de Mons in Bergen ) heeft nu een factor ingebouwd die rekening houdt met het productieverlies van gewassen indien er geen bestuivende insecten meer voor handen zijn. De Belgische land- en tuinbouwsector heeft een jaarlijkse economische meerwaarde van ca. 250 miljoen euro dankzij bestuivers. Ca. 11% van de Belgische landbouwopbrengst blijkt afhankelijk te zijn van insectenbestuiving. Voor wie enigszins bekend is met de materie bevestigen de cijfers de vermoedens. (artikel te bekijken via https://oneecosystem.pensoft.net/articles.php?id=13738) Wereldwijd wordt de economische waarde van het werk dat bijen doen geschat op 179 miljard dollar.
Ook Uw bedrijf kan meewerken aan deze economische waarde door in te tekenen op één van onze programma’s
GOLD
SiLVER
BRONS
GOLD PROGRAMMA
Aantal kasten
drie kasten gedurende 3 jaar
Plaats van de stand
Bij Uw of op onze stand - naar keuze en volgens voedselaanbod
Jaarlijkse totale honingopbrengst
18 kg in potten van 500g
Jaarlijkse kost per bijenkast
270 euro
SILVER PROGRAMMA
Aantal kasten
twee kasten gedurende 2 jaar
Plaats van de stand
Bij Uw of op onze stand - naar keuze en volgens voedselaanbod
Jaarlijkse totale honingopbrengst
12 kg in potten van 500g
Jaarlijkse kost per bijenkast
300 euro
BRONS PROGRAMMA